Ingredienser:
800
|
g.
|
oksemørbrad
|
4
|
|
jomfruhummer eller 4 skiver fois gras
|
4
|
store
|
bagekartofler
|
4
|
|
gulerødder
|
2
|
|
pastinaker
|
10
|
|
jordskokker
|
2
|
|
porrer
|
|
|
|
Sauce
|
|
|
1
|
fl.
|
rødvin
|
¼
|
l.
|
piskefløde
|
5
|
|
appelsiner
|
|
|
ribsgelé efter smag
|
½
|
spsk.
|
Roquefort ost
|
1
|
fl.
|
kalvefond. Helst Touch and
Taste
|
|
|
|
Desuden
|
|
|
100
|
g.
|
gåsefedt
|
½
|
l.
|
raspolie
|
1
|
bdt.
|
timian
|
|
|
Friske ribs
|
1
|
bdt.
|
bredbladet persille
|
1
|
stk.
|
hvidløg
|
1
|
|
trøffel evt.
|
|
|
|
|
|
|
Kødet afpudses og brunes hurtigt på en pande. Dernæst sættes
kødet i forvarmet ovn på 200 grader i 20 minutter. Tag kødet ud og lad det
hvile under et rent viskestykke mens du laver resten. Start med at lave
saucen: Rødvin og appelsinsaft koges ind til ca. ½ mængde. Tilsæt fond,
fløde, ribsgele samt roquefort. Jævn saucen med maizena og tilsæt evt. kulør
Gå derefter i gang med grøntsagerne: Skær grøntsagerne dvs. gulerødder,
pastinak, samt jordskokker i små firkanter. Steg den i gåsefedt til de er
møre og gyldne. Smag til med salt og peber og lidt timian. Stil til side.
Gå i gang med kartoflerne: Smør 4 cocotter eller
små skåle indvendigt. Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver
Bland kartoffelskiver med hvidløg, timian og gåsefedt, salt og peber. Kom
indholdet i skålene, der sættes i en varm ovn i en ½ time. Tilbehør skal nu
laves, bl.a. porre frites. Porrer skæres i tynde strimler. De kommes i en
gryde med varmt rapsolie. Tages hurtigt op og kommes på fedtsugende
papir. Sæt nu kødet i ovnen i 20 minutter mere. Så er kød og kartofler
færdige samtidigt. Porrefrites dyppes endnu en gang
i olien hurtigt og igen på fedtsugende papir. Drys
med salt.
Hvis surf and turf / Fois
Gras ønskes: Kødet fra jomfruhummehaler tages fra
alternativt 4 skiver terrin fois gras.
Bredbladet persille skylles. Ribsranke drysses med sukker.
Kødet tages ud af ovnen efter 20 minutter og kødet skal have lov til at
trække ca. 10 minutter.
Nu kan tallerkner pyntes med bredbladet persille, jomfruhummerhaler/eller Fois gras og sukkerstrøede
ribsranker. Kartofler tages ud af ovn og indhold kan vendes ud af skålene. Grøntsagssauteen lægges midt på tallerknen. Kødet skæres
og stables pænt midt på grøntsagerne. Saucen dryppes rundt om kød og
grøntsager. Resten serveres ved siden af.
|